Zorgtoeslag stopzetten

Stop de inkomsten

De zorgtoeslag is een handig hulpmiddel om mee te betalen aan je zorgverzekering. Jammer genoeg komt niet iedereen hiervoor in aanmerking. Als je vermogen te groot is of als je teveel verdiend, vind de overheid dat je geen zorgtoeslag meer nodigt hebt en zul je geen recht meer hebben op zorgtoeslag.

Je zorgtoeslag stopzetten, omdat je hier niet meer voor in aanmerking komt doordat je financiële situatie gewijzigd is of door andere omstandigheden, is binnen enkele minuten geregeld.

Het stopzetten van je zorgtoeslag kun je regelen via mijntoeslagen.nl. Dit is een website van de belastingdienst waar je allerlei verschillende toeslagen kunt aanvragen en dus ook weer stop kunt zetten.

Waarschijnlijk heb je deze website ook gebruikt toen je je zorgtoeslag ging aanvragen en ben je al wegwijs op dit platform. Om je zorgtoeslag te wijzigen kun je op deze website inloggen met je DigiD. Als je bent ingelogd kun je vanzelf het kopje vinden waarbij je gemakkelijk je zorgtoeslag kunt stop zetten.

Financiële redenen

De redenen om je zorgtoeslag stop te zetten kunnen heel erg verschillen. Je vermogen kan bijvoorbeeld omhoog gaan in het nieuwe jaar, waardoor je het recht op zorgtoeslag verliest.

Het maximale vermogen voor een alleenstaande is 103.423 euro, voor een gezamenlijk inkomen is dit maximale vermogen 124.753 euro. Als je vermogen hierboven komt, moet je zorgen dat je binnen vier weken je zorgtoeslag stopzet. Deze eis wordt gesteld om te voorkomen dat je toeslag terug moet betalen.

Ook je jaarlijkse inkomen heeft een bepaalde limiet. Je mag vandaag de dag als alleenstaande niet meer dan 26.316 euro verdienen. Een gezamenlijk inkomen mag niet hoger zijn dan 32.655 euro. Als jouw inkomen hoger is dan dit bedrag, moet je er dus ook voor zorgen, dat je zo snel mogelijk je zorgtoeslag stopzet.

Als er meerdere mensen in jouw huishouden zorgtoeslag ontvangen, kan het ook zijn dat je je zorgtoeslag moet stop zetten. Dit komt dan doordat er te veel mensen op dat adres zorgtoeslag ontvangen.

Het kan zijn dat je zorgtoeslag onterecht om deze reden wordt stopgezet, doordat de oude bewoners hun adres niet hebben gewijzigd. In dit geval moet je hier zo snel mogelijk achteraan gaan, om onterechte terugbetaal rekeningen te voorkomen.

Automatische redenen

Het kan ook zijn dat je naar het buitenland gaat verhuizen. Dan heb je in de meeste gevallen geen recht meer op je zorgtoeslag. Uitzonderingen zijn alle Europese landen en landen die een sociaalzekerheidsverdrag hebben afgesloten met Nederland.

Ook mensen die op de Nederlandse Antillen wonen, hebben recht op zorgtoeslag. Als iemand is overleden hoef je de zorgtoeslag van deze persoon niet stop te zetten. Dit doet de belastingdienst automatisch voor jou. Als door het overlijden van iemand de samenstelling van je huishouden verandert, verandert je zorgtoeslag mee.

Deze veranderingen van je zorgtoeslag doet de belastingdienst voor je. Je krijgt in een brief te horen welke veranderingen er gedaan zijn voor je zorgtoeslag. Mocht je wel zorgtoeslag ontvangen, maar geen zorgverzekering afgesloten, dan stopt de belastingdienst gelijk je zorgtoeslag.