Zorgtoeslag aanvragen

Een helpende hand bij je zorgverzekering

Ieder persoon die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Verplicht is daarbij een basisverzekering, of je een aanvullende verzekering wil afsluiten is aan jezelf.

Gelukkig helpt de overheid een handje mee en wil ervoor zorgen dat alle Nederlanders de mogelijkheid hebben om een basisverzekering te betalen. Daarom kun je een zorgtoeslag aanvragen.

Als je aan bepaalde eisen voldoet kun je in aanmerking komen voor deze zorgtoeslag en krijg je iedere maand een bedrag rond de 80 euro gestort. Van dit geld kun je je zorgverzekering betalen en ben je veel goedkoper uit als je ziek wordt of om andere redenen in het ziekenhuis beland.

Voldoe je aan de eisen?

Om zorgtoeslag te kunnen ontvangen, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Ten eerste moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Als je jonger dan 18 jaar bent, wordt je nog meeverzekerd met je ouders en heb je dus geen zorgtoeslag nodig.

Daarnaast moet je een Nederlandse zorgverzekering afgesloten hebben. Natuurlijk is een basisverzekering verplicht, maar je moet wel aan kunnen tonen dat je deze basisverzekering daadwerkelijk hebt afgesloten.

Je moet over een Nederlandse nationaliteit beschikken of een geldige verblijfsvergunning hebben. Indien je een toeslagpartner hebt, dan moet diegene ook een Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning hebben.

Ook zit er een financiële eis aan de zorgtoeslag, je mag namelijk niet teveel verdienen. Vanaf 2015 mag je als alleenstaande niet meer dan 26.316 euro verdienen.

Een gezamenlijk inkomen mag niet hoger zijn dan 32.655 euro. Eveneens speelt de grootte van je vermogen een rol of je zorgtoeslag krijgt. Voor alleenstaanden is deze limiet 103.423 euro en voor partners is deze limiet 124.753 euro. Als je aan al deze eisen voldoet, kun je zorgtoeslag aanvragen.

Hoe vraag je zoiets aan?

Zorgtoeslag aanvragen is helemaal niet moeilijk. Ga naar mijntoeslagen.nl en volg eenvoudig de stappen. Op de website mijntoeslagen.nl moet je je als eerst aanmelden met je DigiD. Daarna kom je op de homepage en kun je het kopje “zorgtoeslag” aanklikken. Je wordt dan doorgestuurd naar een pagina waar je een aantal gegevens moet invullen.

Deze gegevens testen de hierboven genoemde eisen. Alles wordt gecheckt en als alles in orde is, krijg je de zorgtoeslag automatisch maandelijks op je rekening gestort. Als je voor de eerste keer zorgtoeslag aanvraagt, dan is het raadzaam om dit een aantal maanden van te voren doen. Je zult je zorgtoeslag dan op de eerste dag van de maand nadat je 18 jaar bent geworden, ontvangen.

Als je al een aantal jaar 18 jaar bent, maar nog nooit zorgtoeslag hebt aangevraagd. Kun je nog toeslagen van de afgelopen jaren ontvangen. Zo kun je tot september 2016 nog zorgtoeslag ontvangen van 2015. Met bepaalde uitstel van aangifte inkomensbelastingen, kun je nog terug gaan tot 2011 met zorgtoeslag aanvragen. Dit komt in weinig gevallen voor, maar van de afgelopen twee jaar, kun je zeker nog wat terug verwachten.