Wat is zorgtoeslag exact?

By | 10 november 2017

Wat is zorgtoeslag exact?

Nederland wordt omschreven als een zorgstaat. Dat is onder andere terug te zien in een recent onderzoek waaruit bleek dat Nederland de Europese koploper op het gebied van zorg is. Dat onderzoek wees uit dat het Nederlandse zorgsysteem als beste van Europa functioneert.

Het Nederlandse zorgsysteem kenmerkt zich door enkele veelbesproken kenmerken. Eén van de meest veelbesproken kenmerken is de zogeheten zorgtoeslag. De zorgtoeslag is in de basis behoorlijk simpel, maar toch levert het nog (veel) vragen op. Om veel vragen te beantwoorden, hebben wij onderstaand kort artikel geschreven. In dit artikel komt duidelijk naar voren wat de zorgtoeslag nou exact is.

Basiszorgverzekering

In de basis heeft de zorgtoeslag te maken met de zogeheten basiszorgverzekering. Elke inwoner van Nederland van 18 jaar en ouder dient verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Deze basiszorgverzekering zorgt ervoor dat elke Nederland goed ‘beschermd’ is zodra hij/zij zorg nodig heeft. Feit is echter dat de basiszorgverzekering een hoop geld kost.

Dat geldt met name voor mensen die onder of net boven het minimumloon zitten. Voor dergelijke mensen is het niet altijd even gemakkelijk om de basiszorgverzekering te betalen. Overigens moet daarbij orden vermeld dat voor elke Nederlander de basiszorgverzekering een hoop geld kost.

Een hoop geld is echter een relatief begrip, waardoor de ene Nederlander hier harder door wordt getroffen dan een andere Nederlander.

Om de kosten voor de basiszorgverzekering deels te compenseren, keert de Belastingdienst de zorgtoeslag uit. Deze zorgtoeslag kan derhalve gezien worden als een compensatie voor de dure, en verplichte, basiszorgverzekering. Zodra een Nederlander recht heeft op de zorgtoeslag, ontvangt hij/zij maandelijks een bepaald bedrag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van het jaarlijkse inkomen. Ook wordt er sinds 2013 naar het vermogen van de desbetreffende persoon gekeken.

Vangnet

De zorgtoeslag geldt min of meer als vangnet voor Nederlanders die de dure zorg niet (of niet volledig) kunnen betalen. De zorgtoeslag is daarmee één van de perfecte positieve voorbeelden waar het Nederlandse zorgsysteem bekend om staat.

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Lees dan direct ons artikel ‘Wanneer heeft iemand recht op zorgtoeslag?’

 

 

One thought on “Wat is zorgtoeslag exact?

  1. Pingback: Wanneer heeft iemand recht op zorgtoeslag? - Zorgtoeslag betaaldata

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *