Verandering in uw inkomen?

By | 26 oktober 2017

Verandering in uw inkomen?

De Nederlandse staat is, in vergelijking met andere landen, erg gericht op het verlenen van goede zorg aan de inwoners. Dat is onder meer terug te zien in onderzoeken waaruit blijkt dat het Nederlandse zorgsysteem als beste uit de bus komt. Het Nederlandse zorgsysteem kenmerkt zich onder andere door de zogeheten zorgtoeslag. Bent u benieuwd wat zorgtoeslag exact is? Lees dan dit artikel allereerst: (link naar 1e artikel). Bent u benieuwd naar de voorwaarden die worden gesteld voor het verkrijgen van een zorgtoeslag? Lees dan dit artikel: (Link naar 2e artikel).

In dit artikel kijken we naar eventuele veranderingen in uw inkomen en het gevolg daarvan voor uw eventuele zorgtoeslag.

Gaat uw inkomen omlaag?

Helaas bestaan er meerdere situaties waarbij u minder inkomen krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekte, minder uren werken of een overstap naar een nieuwe werkgever met daarbij een lager salaris. Indien uw inkomen omlaag gaat, is het belangrijk om dit direct door te geven op de website van de Belastingdienst. Als uw inkomen omlaag gaat, is het namelijk mogelijk dat u recht heeft op (meer) zorgtoeslag.

De Belastingdienst bepaalt aan de hand van uw inkomen of u recht heeft op de zorgtoeslag. Daarbij worden de volgende richtlijnen gehanteerd:

  • Indien u geen toeslagpartner heeft, mag uw inkomen maximaal €27.857 per jaar zijn.
  • Indien u wél een toeslagpartner heeft, mag uw gezamenlijke inkomen maximaal €35.116 per jaar zijn.

Het is goed mogelijk dat u tot kort bijvoorbeeld €29.000 per jaar verdiende. In dat geval had u, indien u geen toeslagpartner heeft, geen recht op zorgtoeslag. Indien uw nieuwe inkomen €27.000 per jaar bedraagt, heeft u wél recht op zorgtoeslag.

Het is van belang dat u een lager geworden inkomen zo snel mogelijk aan de Belastingdienst meldt!

Gaat uw inkomen omhoog?

Het is echter ook goed mogelijk dat uw inkomen omhoog gaat. Ook daarbij is het belangrijk om dit tijdig aan de Belastingdienst door te geven. Indien u dit niet tijdig doorgeeft, krijgt u een jaar later nog een naheffing.

Na afloop van elk kalenderjaar kijkt de Belastingdienst naar uw daadwerkelijke inkomen. Dat daadwerkelijke inkomen wordt vervolgens vergeleken met uw toeslagen. Daarbij stelt de Belastingdienst zich de volgende vraag: “Heeft u recht gehad op de gekregen zorgtoeslag?”.

Indien uw inkomen te hoog geworden is, dient u een jaar later de teveel gekregen zorgtoeslag terug te betalen. U kunt deze administratieve rompslomp voorkomen door een gewijzigd inkomen direct aan de Belastingdienst te melden.

De Belastingdienst kan dan direct de zorgtoeslag op uw nieuwe inkomen aanpassen. Ook hierbij wordt rekening gehouden met de bovenstaande bedragen in combinatie met het feit of u wel of geen toeslagpartner heeft.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *